Γράφουν οι...

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Γιώργος Καζαντζής- Φωτεινή Βελεσιώτου και η αναβίωση του παλιού καλού ελληνικού τραγουδιού!

Ο καινούργιος δίσκος του Γιώργου Καζαντζή έπεσε τυχαία στα χέρια μου πριν μερικές μέρες...Τον βάζω να τον ακούσω από περιέργεια, γνωρίζοντας φυσικά την προηγούμενη συνεργασία του Γιώργου Καζαντζή με την Φωτεινή Βελεσιώτου στο πανέμορφο τραγούδι ''Μέλισσες''.

Η περιέργεια μετά το πρώτο άκουσμα εξαφανίστηκε και αντικαταστάθηκε από ενθουσιασμό!

Είχε πάρα πολύ καιρό να μου τύχει να ακούσω ολόκληρο δίσκο ενός μόνο καλλιτέχνη χωρίς όχι μόνο να με κουράσει αλλά να θέλω να τον ακούσω και δεύτερη και τρίτη φορά ολόκληρο (στην συγκεκριμένη περίπτωση 5 μέρες συνεχόμενα)

Κύρια ερμηνεύτρια η Φωτεινή Βελεσιώτου: μια φωνή που στην αρχή σου θυμίζει εκείνη της Σωτηρία Μπέλλου  αλλά στην συνέχεια αναγνωρίζεις την μοναδικότητά της.
Στο άκουσμά της σε κάνει να πιστεύεις-ελπίζεις ότι το παλιό ελληνικό τραγούδι μπορεί να ξαναγεννηθεί στις κυνικές και κατά μεγάλο ποσοστό επιφανειακές εποχές που διανύουμε.





Τίτλος: ''Τα παιδιά της άλλης όχθης''.

Αποτελείται από 15 τραγούδια εκ των οποίων 3 από αυτά είναι επανεκτελέσεις άλλων ερμηνευτών: ''Φτερουγίσματα'', ''Μυστικό'' και ''Θεσσαλονίκη-πόλη της αιώνιας ήβης''. 


Συνθέτης: Γιώργος Καζαντζής

Στιχουργοί: Μανώλης Ρασούλης, Θωμάς Κοροβίνης, Μάνος Ελευθερίου, Μαρία Κοσσυφίδου, Γιάννης Τσατσόπουλος, Ελένη Φωτάκη, Γιώργος Μπαγιώκης, Πόλυς Κυριάκου, Ειρήνη Νικολάου.


Ερμηνεία: Φωτεινή Βελεσιώτου,  Γιώργος Μπαγιώκης σε μια εκτέλεση όπως και η Αλεξία Χρυσομάλλη.Τέλος συμμετείχε και η σχολική χορωδία του ''Ασύλου το παιδί'' στο τραγούδι '' Θεσσαλονίκη- πόλη της αιώνιας ήβης'' 

Τραγούδια:
  1.  Οι πρίγκιπες του τραγουδιού
  2. Άγγελος ή Μάγισσα
  3. Φτερουγίσματα
  4. Τι ξέρεις για τα όνειρα
  5. Μέλισσες
  6. Μυστικό
  7. Ένα βράδυ στο Πλατώ
  8. Κυρά της λεμονιάς
  9. Σμαράγδινα
  10. Τα παιδιά της άλλης όχθης
  11. Αυτή τη θάλασσα
  12. Ελεγεία
  13. Θεσσαλονίκη-πόλη της αιώνιας ήβης
  14. Το βαλς της σιωπής
  15. Φωτιά στον Νέρωνα

Τραγούδια κατά βάση μελαγχολικά, με ήχους ζειμπέκικου, μπαλάντας, συρτάκι...Το πάντρεμα στίχου με μουσική τόσο ιδανικό και στο τέλος η φωνή...
Φαντάζεσαι τον εαυτό σου να περπατά στα σοκάκια της παλιάς Θεσσαλονίκης και από μέσα από τα καφενεία να ακούγεται η φωνή της Φωτεινής από το κασετόφωνο! 

Για να πάρετε και μια γεύση..μερικά από τα αγαπημένα μου τραγούδια του δίσκου:


''Οι πρίγκιπες του τραγουδιού'':


''Μυστικό (πρώτη εκτέλεση Λιζέτα Καλημέρη)'' : 






''Τι ξέρεις για τα όνειρα'':




''Άγγελος ή Μάγισσα'':







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου