Γράφουν οι...

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Asturias

Έχω ταξιδέψει σε διάφορα μήκη και πλάτη της γης, μα πιο πολύ έχω ταξιδέψει στην Ευρώπη. Πρωτεύουσες, μικρότερες πόλεις, χωριουδάκια... είναι όλα αξιολάτρευτα, η Asturias όμως είναι ο μοναδικός τόπος που κατάφερε να κερδίσει τόσο την καρδιά μου όσο και το μυαλό μου και να με κάνει να θέλω να γυρίζω πάντα εκεί.



Η Asturias βρίσκεται στη Βόρεια Ισπανία ανάμεσα από την Καντάβρια, την Καστίλη και Λεόν και την Γαλίθια. Οι πιο γνωστές πόλεις της περιοχής είναι το Οβιέδο, το Χιχόν και η βιομηχανική πόλη Αβιλές. Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου όταν σκέφτομαι αυτόν τον τόπο είναι το φυσικό περιβάλλον. Τα Κανταβρικά βουνά εκτείνονται σε όλη την περιοχή καταπράσινα -ένα πράσινο που φωσφορίζει- και σε κάνουν να νιώθεις λες και ζεις μέσα σε ένα βιβλίο του Τόλκιν. Ομίχλη σκεπάζει τις πλαγιές και ο ουρανός είναι συνήθως βαρύς, έτοιμος να αστράψει και να βροντήξει.

Εκεί που νομίζεις ότι το μάτι σου δε θα αντέξει άλλο πράσινο, τα βουνά κόβονται απότομα και βλέπεις τον ωκεανό... Πολλές εκατοντάδες μικρές και μεγάλες αμμώδεις παραλίες απλώνονται μπροστά σου. Απόκρυμνα βράχια και μια θάλασσα που δε θυμίζει σε τίποτα τη Μεσόγειο. Σκουρόχρωμη, κυματώδης, επιβλητική... Το βλέμμα σου χάνεται στον ορίζοντα και ξαφνικά νιώθεις την απόλυτη ελευθερία. Χαζεύοντας την κανταβρική θάλασσα από ψηλά ένιωσα μοναδική, δυνατή και ότι επιτέλους μπορούσα να κάνω όλα μου τα όνειρα πραγματικότητα.

Όσο για το φαγητό... η Αστούριας είναι γνωστή για τη fabada -αντίστοιχη παραδοσιακή συνταγή φασολιών με λουκάνικο που μπορεί κανείς να βρει και στις Πρέσπες- και για τα θαλασσινά της και τις σιδρερίες της -τα αντίστοιχα τσιπουράδικα με τους μεζέδες τους. Η σίδρα (ο μηλίτης) είναι το πιο διαδεδομένο αλκοολούχο ποτό. Σερβίρεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, πρέπει να κρατάς το μπουκάλι πάνω από το κεφάλι σου έτσι ώστε λίγο λίγο το ποτό να χύνεται κάθετα μέσα στο ποτήρι ενώ συγχρόνως οξυγονώνεται. Πίνεται γρήγορα και το ποτήρι γυρνάει από χέρι σε χέρι μέσα σε μια παρέα.

Και τέλος οι άνθρωποι! Ένα τόσο όμορφο μέρος δεν είναι δυνατόν να μην κατοικείται από γλυκύτατους ανθρώπους. Αν και δεν είναι συνηθισμένοι στους ξένους και στους τουρίστες, οι αστουριανοί είναι πάντα έτοιμοι να μοιραστούν τα πάντα μαζί σου και να σε ξεναγήσουν στις μυστικές ομορφιές του τόπου τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου